בעלי, בן 35, פוטר מהעבודה לפני כחודשיים. מאז אני מרגישה ירידה בעניין שלו בסקס. הוא פחות יוזם את זה וכשזה כבר קורה, ונדמה לי שהוא לגמרי בעניין - פתאום הזקפה נעלמת. אינני יודעת האם זה קשור לפיטורים ומה לעשות כשזה קורה? להתעלם? לנסות לעזור לו להגיע לזקפה? לדבר על זה בכלל?
שלום לך,
את מתארת ירידה בחשק ותפקוד מיני לקוי של בעלך אשר הופיעו לאחר שפוטר. קרוב לודאי יש קשר לפיטורים ולמצב הנפשי בעטיים, אך חסרים פרטים לגבי הרקע הרפואי של בעלך. בראש ובראשונה יש לשלול מקור גופני, גם לאור העובדה שבעלך נמצא על סף גיל הסיכון להופעת גורמי סיכון, שלעיתים הסמן הראשון לקיומם זה הליקוי בתפקוד המיני (כגון, שומנים גבוהים בדם, יתר לחץ דם, סוכרת ועוד), ואשר חלקם עשויים להחמיר עקב מצב נפשי. ביצה ותרנגולת. על כן הצעד הראשון הוא לעבור בדיקה תקופתית שגרתית אצל רופא המשפחה.
עם זאת, קרוב לודאי מדובר בהפרעה ממקור של דחק נפשי. זה די שכיח במצב של מתח נפשי הנלווה לפיטורים וחרדה מפני העתיד, בייחוד לאור המצב הכלכלי השורר כיום. החשק הוא צומת חשוב ביותר בין הגוף לנופש ומהווה ססמוגרף רגיש של המתרחש בתוכנו. רובן של הפרעות החשק נובעות מבעיות נפשיות ורגשיות, כגון, מתח, עייפות, שחיקה, לחץ, חרדה, דכדוך ודיכאון. הפרעות אלו מתבטאות בין השאר בירידה בעניין בסקס ובתפקוד מיני לקוי (כגון, קושי בשמירה על הזקפה במשך האקט המיני).
לא כדאי להתעלם, אך גם לנסות להגיע לזקפה בכל מחיר. נסי למצוא את שביל הזהב והיי מפרגנת, תומכת ומבינה. הניסיון להגיע לזקפה עשוי להשיג תוצאה הפוכה, להלחיץ את בעלך ולהוביל לחרדת ביצוע, כלומר מצב של חרדה מפני קיום יחסי מין. נסו להנות מהיכולות שלכם שאינן קשורות באיבר המין, כלומר לענג ולהתענג ממגע אינטימי שאינו כרוך דווקא בחדירה, כגון, ליטופים, חיבוקים, נשיקות, עיסויים ועוד כיד הדמיון הטובה. במקביל דברי עם בעלך, והבהירי לו שאת אוזן קשבת עבורו גם בעת מצוקה נפשית. במידת הצורך תוכלו לגשת לבדיקה ואבחון במסגרת מרפאה לבריאות מינית .( ולקבל טיפול מתאים המכוון לגורם הרפואי, המיני והזוגי בהתאם לתוצאות האבחון.
פרופ' רפי חרותי, מומחה ברפואה שיקומית ומטפל מיני מוסמך וגב' ליאורה רכס, עו"ס ומטפלת מינית מוסמכת.
אישי – המרכז לטיפול מיני, זוגי ופרטני, תל-אביב.
Comments